t.39 : lounge

vidi sve
FILM - relaksacija, razmišljanje, razgovor

FILM - relaksacija, razmišljanje, razgovor

"trenutak.39", Horvaćanska 39, Zagreb

Zainteresirani ste RAZONODITI SE UZ DOBAR FILM? Zaintrigirani RAZMIŠLJATI O FILMU? Želite RAZGOVARATI O FILMU i svim bliskim temama? Onda je ovo mjesto za vas!


Pozivamo vas da zajedno s nama kreirate nešto drugačiji filmski program. Osmišljen kao ZAJEDNIČKO GLEDANJE filma uz uvodni komentar iz usko povijesno - filmske struke te onaj voditelja interpretacije, a nakon filma slijedi RAZGOVOR. Program nudi intimističko - interpretativan pristup te želi doprinijeti osvještavanju moći filma kroz iskustveni model gledanja i promišljana viđenog.


Ekipa programa će birati filmove koji zadovoljavaju kriterije struke, umjetničke standarde s posebnim osvrtom na "kvalitetne teme" za razgovor, promišljanje i diskusiju.


KREATIVNOST i STVARALAŠTVO su niti vodilje svih programa udruge "trenutak.39" tako se i kod "FILM razonoda, razmišljanje, razgovor" želi kreativnije pristupiti gledanju i interpretaciji filmskog djela. Uz diplomiranu povjesničarku filma (Vanja Hraste), montažerku i profesoricu montaže zvuka (Vesna Biljan Pušić), doktora filozofije i praktikanta vedskog jyotisha (Nikola Žuvela), diplomiranog inženjera geologije i učitelja programa razumijevanja života "Tri principa" (Darko Pribeg), akademsku slikaricu grafičarku i praktikanticu Mayanskog kalendara i Zakona Vremena (Vesna Šantek) program će dobiti drugačiji iskustveno - interepretativni rakurs. Jedan voditelj = jedan susret!


OBAVEZNE PRIJAVE na trenutak.39@gmail.com. Molimo prijavite se i rezervirajte svoje mjesto!


Donacija za program nije određena. Vi ju odredite prema svom unutarnjem osjećaju i prema svojim mogućnostima.------------------------------


Paket od dva filma za večeri smijeha: TKO SE BOJI SMIJEHA JOŠ TRI ZA GROŠ

9.04.2015. "Playtime", 115 minuta. Režija: Jacques Tati (1967.)
24.04.2015. "Zabava" ("The Party"), 99 minuta. Režija: Blake Edwards (1968.)
Filmove je odabrala: Vanja Hraste
Lokacija: Horvaćanska 39, 6. kat, Zagreb


"PLAYTIME" i "THE PARTY"
Dva filma, dvije filmske poslastice, nudimo ovog travanja u paketu pod nazivom TKO SE BOJI SMIJEHA JOŠ TRI ZA GROŠ. Radi se o dvije komedije iz kasnih šezdesetih i odabrane su za izmamu osmijeha, ali i za razgovor o smijehu i kako se on ostvaruje kroz medij filma. Filmovi su napravljeni godinu za godinom ("Playtime" ’67., a "The Party" ’68.) pa će ih biti zanimljivo usporediti u svom svom različitom izričajnom bogatstvu.

Tri su majstora komedije prisutna u ova dva filma: Jacques Tati - redatelj i glavna uloga u filmu "Playtime" te Blake Edwards, redatelj i Peter Sellers, glavni glumac u filmu "Zabava" ("The Party").


------------------------------


13.04.2015.

"Ozbiljan čovjek" (A Serious Man, 2009.)
106 minuta
Režija: braća Coen
Voditelj: Darko Pribeg


"Ozbiljan čovjek" je genijalna komedija braće Coen koja sa stilom prikazuje ljudsku potragu za smislom, pokušaj da shvatimo dublji smisao života i događaja u našem životu i obavezni osjećaj razočaranja i zbunjenosti koji prati takva uzaludna nastojanja. Film je vrlo tečan, zabavan i pitak, ne možete u njemu ne uživati. Poslije filma, naravno, slijedi razgovor i uranjanje u temu te uvidi koji izrone kad se u nama desi osvještavanje povezanosti ove teme s našim vlastitim svakodnevnim životom.


------------------------------


27.03.2015.

Gone Girl
149 minuta
Režija: David Fincher
Voditelj: Nikola Žuvela


David Fincher je snimio Gone gril na temelju knjige Gillian Flynn, "Nestala". To je priča o mračnim stranama odgoja koji se onda pretvara u lažne odnose i nemogućnosti uspostavljanja intimnosti. Ukratko, roditelji glavne junakinje nisu bili u stanju zadovoljiti svoje emocionalne potrebe i da bi zadovoljili svoje neostvarene ambicije životu, njihovoj kćeri Amy imputiraju želje za uspjehom te ona spletom okolnosti postaje zvijezda živeći u fantaziji umjesto u realnosti. Kada nastane objekt uživanja tj. zvijezda Amy propada zajedno sa svojim muzem, te nakon toga odlazak kod muževe majke u mali gradić, strah od prihvaćanja stvarnosti svoje veze i života, se pretvara u pravi triler podmetanja i laži. Ovo je odlična priča o pseudo-partnerstvu. Njihova veza izgleda intimna, ali je ona zapravo pomno konstruirana obrambena priča nesvjesnog, gdje se izbjegava otvorenost, spontanost i reciprocitet koji karakteriziraju istinsku intimnost, a nastaju provođenjem relacijskih pravila u ranom djetinjstvu. Oni ustvari na grubi način pokazuju što se događa i ponavlja u našim odnosima odraslih. To je jedan od razloga zašto su mnogi završili u lošem odnosu s drugom ili drugim.
Predavanje nakon filma pokušava nas navesti na mnoge stvari koje radimo nesvjesno u odnosima, ali vani ih prezentiramo kao ispravne iako su motivirane našim egom i željom za moći.


------------------------------


2.03.2015.

Baraka
96 minuta (1992.)
Režija: Ron Fricke
Voditelj: Darko Pribeg


Barakah je arapska riječ koja se može prevesti kao božanska prisutnost, blagoslov ili milost. Ovaj kultni dokumentarac kroz moćne snimke iz raznih dijelova svijeta utjelovljuje ono na što sama riječ Baraka ukazuje. U gledatelju budi prisjećanje na vlastitu dubinu, na Izvor. Također, prikazuje zaborav i nesvjesnost moderne civilizacije nasuprot dubljem razumijevanju koje su još do danas zadržali neki drevni narodi. U cijelom filmu nema ni jedne riječi, priča je ispričana kroz snimke i glazbu. Ako još niste pogledali ovo remek djelo, ovo je prava prilika.


------------------------------


9.02.2015.

Sve je izgubljeno (All is Lost)
106 minuta
Režija: J.C. Chandor
Voditelj: Darko Pribeg


Sve je izgubljeno (All Is Lost, 2013.) je film koji vrlo jasno i čisto,kroz minimalističku priču sa samo jednim likom (Robert Redford) oslikava kako je ono što se zbiva, tj. tijek događaja u vanjskom svijetu osjetljiv na naše unutarnje psihičko stanje. Ovaj film se ne gleda tako da se pritom o njemu intelektualizira i promišlja. Gleda se kao jedna zanimljiva i napeta priča čiji sami kraj može izazvati duboki unutarnji uvid u prirodu života, u nešto što svi proživljavamo u svojoj svakodnevici.


------------------------------


30.01.2015.

Full Metal Jacket
116 minuta
Režija: Stanley Kubrick
Voditelj: Nikola Žuvela


Možda najbolji način kako pristupiti društveno-političkoj dimenziji jest film "Full Metal Jacket". "Full Metal Jacket" je ratna drama Stanleyja Kubricka iz 1987. temeljena na romanu Gustava Hasforda i smatra se remek djelom kinematografije ili onih filmova koje zovemo art-filmovi. Stanleyja Kubricka ne moramo posebno predstavljati, a ovaj film dobiva na značenju ponovno u vremenu u kojem živimo jer nepisana pravila diktiraju ritam naše samodestrukcije. Država i drušvo su zasnovani na opsesivnim nepisanim pravilima kojima se klanjamo bespogovorno, a ovaj film kao i psihoanalitička analiza, o kojoj ću govoriti, ima za zadatak otkriti koliko su ta pravila duboko ukorjenjena u naša ponašanja, koliko ih prihvaćamo u svakodnevnom životu. Iako nas ona pretvaraju u samodestruktivna bića, mi ih i dalje prihvaćamo kao sveta pravila.


------------------------------09.01.2015.

Adamove jabuke (Adams ?bler, Danska)
94 minute
Režija: Anders Thomas Jensen
Voditelj: Darko Pribeg


Ovaj film novije europske produkcije odiše originalnošću svojim pristupom priči, likovima i njihovim odnosima, načinom snimanja i scenama što zajedno daje efekt iznenađenja i svježine. Kao što je sam film i snimljen, odudarajući od provjerene strukture, isto tako, od uvriježenog pogleda na život radikalno odudara i svojom poantom. Poanta ukazuje na Istinu kroz vrlo zorni, pomalo karikirani prikaz relativnosti onoga što nazivamo dobro i zlo. Ono što nam se u jednom trenutku čini kao najgora stvar koja nas je u životu zadesila, nedugo kasnije može ispasti najveći blagoslov koji smo mogli dobiti. Odustajanje od vjerovanja u pojmove dobra i zla i dubinsko razumijevanje, tj. osjećanje toga da svaki događaj u široj slici stvari ima svoje mjesto, vrlo je oslobađajuće i vodi nas prema uvidu u Istinu. O temi više priče poslije filma.Donacije kojima podržavate rad udruge "trenutak.39" su dobrodošle i sa zahvalnošću prihvaćene :)


video

Tajni život Vanje H.

autor
Dario Juričan
snimateljica
Ines Klepićeva
projekt
trenutak.39 & Blank_filmski inkubator
2012.
blankzg.hr
facebook.com/Blank.filmskiinkubator

mailing lista

Prijavite se na našu mailing listu kako
biste primali naše obavijesti i najave
budućih događanja

FB