t.39 : galerija

vidi sve
t.39 : galerija - BARBARA TOMEČAK Skrivanja - Izložba iz programa 5 autora u potrazi za prostorom

BARBARA TOMEČAK "Skrivanja" - Izložba iz programa "5 autora u potrazi za prostorom"

20. 2. 2015. u 18h, Galerija "trenutak.39", Horvaćanska 39, Zagreb

pogledajte fotogaleriju

Fotografije: Ivna Hraste, Vanja Hraste, Helena CuculićBarbara je pronašla zanimljivi oblik ­ motiv koji je odlučila ponavljati. Vješto balansiranje apstraktnom formom te njezina ustrajnost u istraživanju izražajnih mogućnosti, smješta ga u određeni kontekst. To više jer Barbarini ponavljajući motivi (čaške i kukuljice) nalaženi u prirodi, podsjećaju na pupoljke ili zrele čaške pune sjemena, znači da su krhke i lomljive što je razumljivo jer upravo jakim naletima vjetra one se raspadaju, sjemenke padaju na tlo i rađaju novi život.

Takva sažeta forma ima svoj intenzivni dijalog sa svojim predloškom.

U izvedbi se Barbara odlučuje za vrlo interesantan materijal ­ GAZU ­ koja je pak sama po sebi jako mekana, ali dodavanjem ljepila i njenim oblikovanjem ona postaje čvrsta i cjelovita. Ponavljanjem dvaju oblika pri čemu je takav proces slojevit i mukotrpan, oni se multipliciraju, povećavaju, zbijaju. Nastala je nova struktura koja je isprepletena i postala je jedno tijelo. Ono je kompaktno i cjelovito, monumentalno u svojoj asocijaciji. U toj potrebi za ponavljanjem predložak se ne negira, već ga se posvaja dinamičnim tretmanom u dvoznačnosti likovne igre.

Novonastalo tijelo je obješeno te visi sa pohranjenim sjemenkama u sebi, poput stručaka poziva nas da ga strusimo i ­ čekamo.


Jurica Škofač
BARBARA TOMEČAK - ŽIVOTOPIS

Barbara Tomečak, rođena je u Sisku 22.siječnja 1985.godine, gdje pohađa osnovnu školu i opću gimnaziju. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja najveći interes pokazuje za teme o dizajnu i općenito umjetnosti, te se nakon završetka srednje škole odlučuje na upis Tekstilno-tehnološkog fakulteta, smjer Dizajn i projektiranje tekstila i odjeće. Inicijalna želja joj je bila upisati Arhitektonski fakultet, no naposljetku se ipak pronalazi na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Još uvijek ju zanimaju i arhitektura i produkt-dizajn, a istraživanjem istoga bavi se u slobodno vrijeme.


Zbog ponešto ograničene ponude zaposlenja u struci, stekla je veliko iskustvo u prodajno-marketinškom segmentu. Paralelno sa dosadašnjim zaposlenjima i dalje razvija svoj umjetnički senzibilitet kroz istraživanje različitih materijala, te kreiranjem umjetničkih instalacija. Trudi se sustavno prezentirati svoj rad, te se do sada može pohvaliti i sa nekoliko izložbi.Obrazovanje:


· Gimnazija Sisak, 1999.-2003.godine
· Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2003.-2010.; Dizajn i projektiranje tekstila i odjeće.
· 2010.godine brani diplomski rad na temu "Origami u oblikovanju tekstilnih površina" i stječe titulu dipl.ing. tekstilne tehnologije.Umjetnička aktivnost / izložbe tijekom studija:


· Studentska izložba "Modni ormar"- kostimografija, 2006., Zagrebačko kazalište lutaka.
· Studentska izložba "Bijelo"- tekstilni dizajn, 2007., Galerija Matice Hrvatske.Izložbe nakon studija:


· Izložba hobby arta "Malo crtam Barbaru", 2013., Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak, Odjel za odrasle.
· Izložba hobby arta "Malo crtam Barbaru", 2013., Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak, dječji odjel.
· Blagdansko uređenje/izložba "Čarobna šumska zabava" , blagdani 2013./2014.; Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak (dječji odjel). Unutar koncepta navedene izložbe vodi i kreativnu radionicu izrade pahuljica za osnovnoškolce "Pahuljasta priča"
· Galerija "trenutak 39", Zagreb, 2014.godina, izložba "žetva.obilje" - skupna izložba u kojoj sudjeluje sa instalacijom "Grožđe"
· SBlagdansko uređenje/izložba, blagdani 2014./2015."Mimina i Barbarina blagdanska kutija"; Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak (centralni odjel)
· Blagdansko uređenje/izložba, blagdani 2014./2015."Mimina i Barbarina blagdanska kutija"; Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak (odjel Caprag)
· Izložba unutar izloga concept-storea "I-gle" u Zagrebu


Kontakt: mob: 098/ 97 27 403; e-mail: barbara.tomecak@gmail.com


Barbaru i njen rad pratite na Facebooku: Barosh


video

Tajni život Vanje H.

autor
Dario Juričan
snimateljica
Ines Klepićeva
projekt
trenutak.39 & Blank_filmski inkubator
2012.
blankzg.hr
facebook.com/Blank.filmskiinkubator

mailing lista

Prijavite se na našu mailing listu kako
biste primali naše obavijesti i najave
budućih događanja

FB