trenutak.39 - O nama

"trenutak.39"

U pokušaju pronalaska vlastitih granica, u istraživanju, u propitivanju sebe desio se "trenutak.39". Mogućnosti i izazovi se multipliciraju i prelaze jedan u drugoga, mijenjaju se i isprepliću kao i osobe involvirane u naš rad i druženje. Dešavaju se i neprestano inzistiraju na sebi ti magični trenuci prepoznavanja i štovanja, ljubavi i bezbrižnosti.


Nekoliko smo granica ipak u startu imali. Koliko god one bile nestabilne i rastezljive ipak postoje. Fizički: prostor dešavanja definiran je stanom na 6. katu s pogledom na grad na kućnom broju 39. Vremenski: radom službeno "trenutak.39" započeo je 21. ožujka 2012. Virtualno: trenutkom čitanja ovog teksta.

Namjera nam je da se u skladu s vlastitim željama i potrebama razvijamo paralelno s "trenutkom", a i on s nama. Postali smo zrcalni i nerazdvojni. Ono što je izvana ako dobro gledate to je i iznutra. Iskreno prema sebi. Organizaciju "trenutka.39" trenutno čine Dunja, Helena, Ivna i Vanja.


Pišu o nama:
Vizkultura - portal o vizualnim umjetnostima i kulturi
Večernji list
Kulturpunkt.hr
Artsome.com.hr
Mapiranje Trešnjevke . com
ZAGREB - In Your Pocket, Winter 2014 - 2015 
t.39 : galerija

Galerijsku smo aktivnost započeli službeno na prvi dan proljeća 21. ožujka 2012. godine s otvaranjem prve izložbe koja je bila uvodnog karaktera, bez zadane teme. Iz ovog koncepta - grupna izložba na prvi dan godišnjeg doba, razvio se program "sezonskih izložbi", svaka zadana nekom novom izazovnom temom.

"trenutak.39" organizira i rezidencijske programe za umjetnike. Prva samostalna izložba i gostovanje u sklopu ovog programa bilo je "Human Beings - God's only Mistake" portugalske umjetnice Rite Gomes umjetničkog imena WASTED RITA. Zahvaljujući sponzorima (Croatia osiguranje, kompas.hr - TAP Portugal i Portugalsko veleposlanstvo u Zagrebu) koji su omogućili ovaj događaj i susret s autoricom, razvila se posebna ljubav i nastavak suradnje između "trenutka.39" i Rite Gomes.
Kod drugog rezidencijskog gostovanja mlade hrvatske umjetnice Tihane Gržanić - "....... 7 dana stvaranja", program je sufinanciran od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.
2015.g ugostili smo Zagrebačku umjetnicu Vesnu Šantak s glazbenim crtežom "Transmisija", program je sufinanciran od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

U mjesecima između takozvanih "sezonskih" izložbi, rezidencijskog programa i ljetne pauze – odvija se program "Pet autora u potrazi za prostorom".
Kroz ovaj program jednodnevnih izložbi Galerija "trenutak.39" otkriva autore kojima će ovo biti prvi put da samostalno izlažu. Sviđa nam se ideja da prelazak u svojevrsno umjetničko "odrastanje" omekšamo galerijskim prostorom koji pruža intimnu atmosferu i zaštitnički, domaćinski štih. Stan/galerija je idealno mjesto za prve samostalne izlagačke korake.

Do sada smo producirali jedanaest grupnih i osam samostalnih izložbi na kojima su izlagali hrvatski i svjetski umjetnici i umjetnici amateri te organizirali gostovanje programa 3D stop animacije uz prateću izložbu umjetnika i kustosa iz San Francisca. Navedeno gostovanje je rezultiralo i suradnjom Galerije "trenutak.39" i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a suradnja "trenutka.39" i programa "Stop & go" se nastavlja i dalje.

Podržimo kvalitetetne životne vrijednosti kroz stvaralaštvo svih!

Više o izložbama pogledajte na stranici "t.39 : galerija".
 


t.39 : lounge

Osim galerijske djelatnosti u "trenutku" organiziramo i predavanja, radionice te projekcije filmova, prezentacije, druženja i upoznavanja s novim i nedovoljno poznatim. Želimo dati prostor i vrijeme ljudima i idejama za koje mislimo da to zaslužuju.

Periodično organiziramo i dva posebna događaja: "ruCOOLtvorine" na kojima predstavljaju svoje rukom izrađene predmete neki od naših kreativno inspiriranih članova te "MILO ZA DRAGO", akciju razmjene viškova od odjevnih predmeta i knjiga do igračaka i dr., koja funkcionira po principu da svatko može donijeti nešto što mu više ne treba i uzeti, ili ne, bilo što što mu se sviđa od ponuđenog.
 


Koje smo projekte do sada realizirali možete vidjeti na stranici "t.39 : lounge".
 


Ciljevi i djelatnosti udruge

Udruga "trenutak.39" promiče stvaralaštvo i kreativnost u likovnoj, audiovizualnoj umjetnosti te dizajnu. Želja nam je zaštititi hrvatsku kulturnu baštinu, običaje te tradicionalne vrijednosti i vještine. Sa svojim djelovanjem podupiremo razvoj civilnog društva.


 

Djelatnosti udruge:
- organiziranje izložbi i umjetničkih događanja sa ciljem promicanja rada umjetnika i kustoskog rada;
- produkcija likovnih i audiovizualnih radova;
- organiziranje filmskih projekcija;
- organiziranje radionica edukativno - kreativnog sadržaja;
- kreiranje rezidencijskih programa za umjetnike iz drugih sredina;
- povezivanje i suradnja s drugim istovrsnim i sličnim udrugama i organizacijama u zemlji i inozemstvu te svim organizacijama koje podupiru rad Udruge;
- rad na osposobljavanju članova u području audio i vizualnih umjetnosti;
- provođenja umjetničkih projekata koji potiču multikulturalnost, toleranciju, poštivanje različitosti, ljudskih prava i međugeneracijske solidarnosti.


 

video

Tajni život Vanje H.

autor
Dario Juričan
snimateljica
Ines Klepićeva
projekt
trenutak.39 & Blank_filmski inkubator
2012.
blankzg.hr
facebook.com/Blank.filmskiinkubator

mailing lista

Prijavite se na našu mailing listu kako
biste primali naše obavijesti i najave
budućih događanja

FB