t.39 : galerija

vidi sve
Vesna Šantak - Transmisija

Vesna Šantak "Transmisija"

rujan/listopad/studeni u galeriji "trenutak.39"

pogledajte fotogaleriju

Fotografije: Helena Cuculić28. rujna 2015. u 17 sati u galeriju "trenutak.39" organizirali smo druženje uz OTVORENI ATELJE s Vesnom Šantak i njenim glazbenim crtežem na zidu u nastajanju "Transmisija".

Izložbu "Transmisija" Vesne Šantak otvorili smo u subotu 7. studenog 2015. u 18 sati u galeriju "trenutak.39".
Izložba je zamišljena da traje samo tu jednu večer, a pozvani su posjetitelji da se uključe u jedan zabavni interaktivni način u interpretaciju glazbenog crteža: fotografirajte detalj crteža te nam pošaljite jednu fotografiju na e-mail. Od svih dobivenih fotografija napravit ćemo jedan zajednički rad - kolaž detalja "Transmisije" koji ćemo izložiti u galeriji te također objaviti na FB stranici.

Vesna je gošća ovogodišnjeg rezidencijskog programa galerije "trenutak.39" i ovo je bila prilika da se posjetitelji upoznaju s radom koji je u galeriji nastajao tijekom 15-tak dana boravka i rada umjetnice u galeriji. Razgovarli smo s Vesnom o njenom radu, ono što je veseli i inspirira i promatrali je dok radi na crtežu.


GLAZBENI CRTEŽ


Inspirirana glazbom starosjedilaca Sjeverne i Južne Amerike, želim "zabilježiti" glazbu crtajući. Propitujem ono što je zajedničko likovnoj i glazbenoj umjetnosti – harmonija, proporcija,ritam. Zabilježiti glazbu, pronaći zajedničko glazbenoj i likovnoj umjetnost - tonu i crti - od početnog tona do zadnje linije, točke na crtežu – zabilježiti trajanje glazbe… Kroz glazbene crteže istražujem kako tonovi glazbe djeluju na maštu, kreativnosti, koje slike i asocijacije pobuđuju. U mreži glazbenih tonova otkrivaju se sakrivene slike. Linije putuju zvukom kroz dimenzije melodija i harmonija sa svim amplitudama do točke Tišine na završetku. Svaki crtež počinje točkom u prostoru koji se linijom ili plohom kreće kroz Prostor i Vrijeme, poput glazbe – tonova koji također stvaraju svoj vlastiti prostor u Vremenu trajanja zvuka. Pratim rast glazbe od usamljene linije do zasićene površine na zidu, od početka pa do kraja trajanja zvuka. Točke, linije, plohe – izranjaju iz nevidljivog svijeta glazbe,i postaju vizualno prisutne. U plesu grafita i bijelog zida kroz tonove sivog, pa do crne, tkaju se krajolici kojima putujem, gdje izranjaju ptice, bilje i portreti iz nekih davnih vremena. Crtež mrežom tkanja, plohom, mrljom – pečatom nosi vizualnu glazbu, ritam, Vrijeme, zaustavljeno trajanje trenutka koji oživi našim gledanjem, slušanjem, doživljavanjem. Kretanjem unutar crte i zvuka isprepliću se dva svijeta, svojim nevidljivim i vidljivim licima…


EVALUACIJA


"Bilježenjem" glazbe i propitivanju onog što je zajedničko različitim umjetnostima bavim se od 1995. grafičkim tehnikama i crtežom. 1996. godine autorska izložba grafika na temu "Grafike - Glazba" u kuli Lotrščak u Zagrebu. Od 2007. proučavam zajedničko u likovnoj umjetnosti i plesnoj umjetnosti kroz ples i pokret - bilježila sam glazbu kroz slikanje velikog platna položenog na pod. Proučavala sam koji tonovi, zvukovi, glazbe asociraju na određene boje i forme. Autorica projekta 2007. Projekt "Oblik –prostor – kretanje", likovna intervencija u prostoru – Park s bazenom kod Mihovljanske, Trešnjevka; plesni performance Vesna Šantak, didgerido: Dubravko Lapaine. 2008. autorica projekta OBLIK - PROSTOR - KRETANJE - slikanje zvukova i glazbe pokretom i plesom – oslikavanje stopalima platna veličine 5m x 2,5 m, performance: Vesna Šantak, didgeridoo: Dubravko Lapaine, podhodnik na Ljubljanskoj aveniji (kod Dužica). U performanceu sam istraživala na koji način prostor glazbe mogu zabilježiti kroz kretnje tako da sam pomoću stopala "slikala"  po platnu položenom na  pod. 2014. godine sam izložila glazbene crteže 2014. u Buzetu, Zavičajnom Muzeju.Životopis autorice Vesne Šantak možete pročitati OVDJE  Program je sufinanciran od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.


Otvoreni atelje: Vesna Šantak - Transmisija

video

Tajni život Vanje H.

autor
Dario Juričan
snimateljica
Ines Klepićeva
projekt
trenutak.39 & Blank_filmski inkubator
2012.
blankzg.hr
facebook.com/Blank.filmskiinkubator

mailing lista

Prijavite se na našu mailing listu kako
biste primali naše obavijesti i najave
budućih događanja

FB